EN LITEN BOK OM FRIHET – FRÅN TOMELILLA TILL SHIRAZ

”Stefan Whilde är en kontroversiell, provokativ, intressant och välskrivande autodidakt.
  Ursäkta jämförelsen, men på samma sätt vi kan förundra oss över att Graham Greene aldrig fick Nobelpriset, kommer väl de flesta som uppskattar Whildes språkekvilibristik och djärvhet att förundra sig över att hans böcker, bland dem både essäsamlingar och romaner, getts ut av små förlag eller på eget förlag.
  Whildes språkliga äventyrlighet och hans för denna tid ovanliga öppenhjärtighet och provocerande grepp har gett honom mycket god kritik i olika betydande landsorts- och andra tidningar både i Sverige och i Finland. Han är värd mer än utrymmet i marginalen.
  I den nya, lilla boken ’En liten bok om frihet – från Tomelilla till Shiraz’ bjuder Whilde upp till existentiell dans med de mest olika partners i filosoferande, beskrivande och analyserande kontexter /…/
  Det är inte nödvändigt att dela Whildes livsuppfattning eller alla hans åsikter för att kunna njuta av denna den svenska litteraturens Noam Chomskys svärdsfajter med hyckleri, fördomar och dumhet. Jag behöver inte vara irreligiös eller stornjutare av vissa specifika café- eller vinupplevelser som Whilde för att ta till mig både de mer uppfriskande rabiata och ifrågasättande texter som jag uppskattar mest i boken.
  Whilde intresserar sig ganska mycket för hur alldagliga fenomen plötsligt övergår antingen i magi eller motvilja, och han är även bra på att visa på hur godhet kan blomma i små vinklar och vrår /…/
  Whilde har genom sin roman ’Samlaget’ tagit upp smärtsam incestproblematik och genom sin ärliga samhällskritik visat att han är både humanist och realist, därför är han också trovärdig då han försvarar människor som blivit felaktigt anklagade och utpekade.
  Men framförallt är boken underhållande och givande som inlägg i den alltmer frånvarande debatten om mänsklighet i dagens samhälle.”
Kaj Hedman, Vasabladet

Utgivare: Bokförlaget Recito

Beställ boken direkt av författaren

 

 

Site by colordesign.se