Homeopatin, nobelpristagarna och celebriteterna

Nobelpristagaren i litteratur från 1982, den colombianske författaren och journalisten Gabriel Garcia Márquez (1927-2014) som bland annat skrivit ”Hundra år av ensamhet” och ”Kärlek i kolerans tid”, lät en röd tråd gå genom sina romaner och noveller; den homeopatiska läkekonsten. Hans far var homeopatisk läkare och apotekare.

2008 tilldelades den franske vetenskapsmannen Luc Montagnier nobelpriset i medicin. Montagnier är pro homeopati och forskar i den homeopatiska läkekonsten. Och han är långt ifrån ensam homeopativän bland nobelpristagare och nobelprisnominerade.

Han har stöd för homeopatin av sina nobelkollegor dr Emil Adolf von Behring (immunologins fader, tilldelades nobelpriset i medicin/kemi 1901), Brian David Josephson (fysik 1973), Ervin Laszlo (nominerades till fredspriset både 2004 och 2005), Rabindranath Tagore (litteratur 2013), Moder Teresa (fredspriset 1979), Mahatma Gandhi (nominerad till fredspriset vid fem tillfällen 1937-48), nämnde Gabriel Garcia Márquez (litteratur 1982) och Marie Curie (fysik 1903 och kemi 1911) för att räkna upp några av kollegorna.

Den grekiske homeopaten George Vithoulkas, som idag är 88 år och aktiv både som homeopat och lärare i homeopati, belönades år 1996 med Right Livelihood Award (kallat för det alternativa Nobelpriset och högt ansett) för ”hans enastående bidrag till återupprättandet av homeopatisk kunskap och för hans tålmodiga arbete med att utbilda kunniga homeopater, vilket har givit homeopatin en plats inom vetenskapen som ett effektivt alternativ till andra medicinska skolor och traditioner… ” (Ur juryns motivering.)

Men det är inte med priser vi botar människor och djur. Det är dock ändå så att dessa personer behöver nämnas ibland, som exempel på etablerade och igenkännbara föredömen – detta med tanke på den förföljelse som homeopatisk läkekonst fått utstå i 200 år och med tanke på den utbredda okunskap och homeofobiska rädsla som dröjer sig kvar i länder som till exempel Sverige.

Och vill vi så kan vi fortsätta att droppa namn på celebriteter genom historien som valt homeopatin och som stått upp för denna naturliga, miljövänliga och helhetliga läkekonst med fler än 500 miljoner människor i sin vård varje år, världen över.

Charles Darwin, Bill Clinton, Orlando Bloom, Victor Hugo, Catherine Zeta Jones, John Wayne, Pope Paul VI, Sir Arthur Conan Doyle, Marlene Dietrich, Sir Paul McCartney, Henry David Thoreau, Elizabeth Stuart Phelps, Tina Turner, Andrew Carnegie, Anton Chekov, Annie Lennox, Queen Elisabeth II, Herbert Hoover, Frédéric Chopin, Vincent van Gogh, Dr Emily Stowe, Pierre Auguste Renoir, Cher, George Bernard Shaw, Claude Monet, David Beckham, Ludwig van Beethoven, Martina Navratilova, Roger Daltrey, Michael York, Prince Charles, Usain Bolt, Cate Blanchett och John D Rockefeller.

Vi är i gott sällskap.