Logik på byfånenivå

Personer som har vaccinerat sig mot säsongsinfluensan ska INTE umgås med personer som är ovaccinerade mot säsongsinfluensan för då kan de vaccinerade bli smittade av de ovaccinerade.

Jag hoppas att ni hör hur urbota dumt det låter. Logiken ligger på byfånenivå.

Om ett vaccin skyddar – varför ska då vaccinerade vara rädda för ovaccinerade?

Om ett vaccin inte skyddar – varför ska någon över huvud taget vaccinera sig?

Den enda som kan smitta någon annan med influensa är den som har influensa. Ovaccinerade smittar alltså inte bara för att de är ovaccinerade. Och det tror jag nog att en treåring klarar av att förstå. Dessutom har många ovaccinerade en naturlig immunitet mot influensa och kan varken smitta vaccinerade eller ovaccinerade.

Detsamma gäller för Covid-19.

Jag har aldrig vaccinerat mig mot influensa. Jag är 55 år (fyller i december) och har haft influensa tre eller möjligen fyra gånger i mitt liv – och överlevt alla gångerna.

Vi har cirka 8000 – 14 000 fall av säsongsinfluensa i Sverige varje år. Det har vi haft ända sedan vi började föra statistik över årliga influensafall.

Säsongen 2020-21 (när pandemin härjade) hade vi 29 (!) registrerade fall av säsongsinfluensa i Sverige. Det innebär att cirka 8000 – 14 000 registrerade fall av Covid-19 i själva verket var säsongsinfluensa.

I Norge klassas nu Covid-19 som en vanlig influensa.