En apartheid-politik som rent statistiskt kan få oss att tro på vad som helst

Tillsammans med våra politiker fortsätter nu Folkhälsomyndigheten att fördjupa segregationen och diskrimineringen i samhället.

Från och med den 1 november behöver inte fullvaccinerade testa sig vid Covid-19-symtom och de kan återvända till studier och arbete efter en feberfri dag. Trots att det nu är fullvaccinerade som smittas och sprider smitta i allt högre grad (inte bara i Sverige utan runt om i hela den vaccinerade världen).

Detta medan ovaccinerade måste fortsätta att testa sig vid minsta hosta – trots att ovaccinerade inte smittar mer än fullvaccinerade och trots att ingen, varken ovaccinerade eller vaccinerade, kan smitta någon utan att faktiskt ha virussjukdomen. 

Med denna apartheid-politik står vi inför två scenarier:

Antingen ökar antalet smittade igen efter 1 november och då skyller man på oss ovaccinerade, tros att det är de fullvaccinerade som sprider smittan.

Eller så går smittan ner eftersom alla fullvaccinerade med Covid-19 kommer att räknas in bland förkylningar och influensor och då hyllas Covid-19-vaccinen som framgångsrika.

För med statistik kan myndigheter och politiker ge oss den sanning som passar för stunden. Och i det här läget är det viktigare än någonsin att alla som vaccinerat sig känner att de trots allt valde rätt och att myndigheter och politiker är tillförlitliga – trots att verkligheten mycket väl kan vara en helt annan.