Farfars far

Min farfars far, som var plåtslagare till yrket, sågs som en snäll men något udda man som tidigt intresserade sig för örter och växter. Han valde att vara vegetarian i en tid när vegetarianismen var väldigt ovanlig i Sverige. Från unga år ägnade han sig åt örtmedicin och homeopati.

Det hände att han, utan att göra någon affär av det, hjälpte människor och djur i trakten när de skadade sig eller blev bitna av insekter och större djur. Han beredde egna extrakt och mixturer av örterna han plockade.

Under spanska sjukan (1918-20) som kom till Blekinge – där farfars far växte upp och bodde – med nyinryckta värnpliktiga och sjömän (cirka 40 sjömän vid örlogsstationen hade insjuknat den 19 juli 1918) var han en förespråkare av homeopati och god hygien.

Min farfars far fick fem barn och blev 90 år.

Kuriosa: Johan Lindström Saxon grundade Svenska vegetariska föreningen år 1903. Homeopatin grundades av Samuel Hahnemann i slutet av 1700-talet. Vegetarianismen är en inriktning/filosofi inom kosthållning, homeopatin är en läkekonst. Vegetarianismen är alltså inte knuten till homeopatin vilket i praktiken innebär att homeopatin överlåter åt varje individ att själv fatta beslut om sin egen kosthållning. För egen del är jag homeopat och allätare – min kost inkluderar fisk och kött.