De förbjudna barnböckerna som blev symboler för det fria ordet och för freedom of choice

När jag växte upp, på 70-talet, så vaccinerades vi inte mot barnsjukdomarna. Jag och alla mina kompisar (ja, hela området, hela stadsdelen) hade mässling och röda hund utan några komplikationer att tala om. Det var som en förkylning med klåda, som en mild influensa. För ett fåtal som en jobbig influensa, men alla överlevde mer än väl. Först när MPR-vaccinet skulle marknadsföras och införas i vaccinationsprogrammet i början av 80-talet ändrade skolmedicinen inställning – tidigare hade man sett barnsjukdomarna som immunstärkande, plötsligt var de ”livsfarliga”.

Det är farligt att vaccinera sig av rädsla eller för att ”alla andra gör det”. Då har man lämnat över ansvaret och står maktlös över sin hälsa. Bättre att läsa på i lugn och ro, givetvis också innehållsförteckningarna till det eller de vaccin man funderar på att ta.

Risker finns oavsett vad vi väljer, så fungerar livet. För egen del blev jag svårt sjuk av vaccin vid två tillfällen som barn och båda gångerna erkände läkarna att orsaken var just vaccinet. Det var inget konstigt på den tiden, då pratade vi öppet om saker och ting.

I tonåren fick jag en kronisk sjukdom som senare botades med homeopatisk läkekonst (efter att skolmedicinen försökt i 13 år). En av delorsakerna till sjukdomen kunde vara vaccinen jag fått som barn, menade en docent som idag är överläkare.

Mina barnböcker ”Hälsa för barn” och ”Ännu mera hälsa för barn” handlar om hälsa på naturlig väg, men de har också blivit en symbol för det fria ordet och för freedom of choice. Jag skrev dem för att ingjuta mod i barn (och i vuxna) så att inte rädslan ska få styra våra liv. Samt för att berätta om att vi faktiskt har ett alldeles eget immunförsvar som skyddar oss så länge vi vårdar det och inte utsätter det för våldsamma metoder.

Mycket av det som böckerna tar upp har vi människor vetat i evigheter. Det är gammal, tidlös visdom i all enkelhet. Men tidlös visdom skrämmer, för inte sällan är den allt annat än salongsfähig. Den är tvärtom ganska obekväm – den inordnar sig nämligen inte i ledet. Och då finns det element i samhället som har en fyrkant vari allt ska passa in i, och det som inte passar ska bort.

När ”Hälsa för barn” släpptes den 26:e augusti 2019 dröjde det inte länge förrän media reagerade med raseri över boken. Det började med vaccinpropagandatidningen ETC som tillsammans med sekten VoF drog i gång ett drev. TV4, SVT, Aftonbladet med flera aktörer hakade snabbt på och spred samma felaktiga information som ETC spridit – utan att först faktagranska ETC.  

Hundratals, kanske tusentals troll och näthatare hörde av sig till mig med påhopp och hot. De var alla extremt upprörda. Tillsammans med ETC och VoF samt övrig media lyckades näthatarna skrämma upp bokbranschen så till den milda grad att branschen förbjöd all försäljning av boken. Bokus och Adlibris klassade boken som samhällsfarlig och tog bort den ur sortimentet, sedan följde resten av handlarna med.

Det slutade med att denna ”livsfarliga bok” endast kunde köpas direkt i Recito förlags egen webbshop – och som den sålde! Upplaga efter upplaga tog slut på bara ett par dagar. Tusentals människor engagerade sig för boken och mot bokhandeln och media.

Vad media inte förstod är detta: När man försöker tysta ner och censurera något för hela befolkningens räkning så slår delar av befolkningen bakut och gör precis tvärtom, de startar gräsrotsrörelser. Och det var precis det som hände. Gräsrotsrörelser startades för att försvara yttrandefriheten och rätten till ett naturligt liv och en naturlig hälsa.

När den fristående uppföljaren ”Ännu mera hälsa för barn” hade release två år senare hände samma sak: Branschen förbjöd boken. Media hade dock lärt sig av sitt misstag och försökte i stället tiga ihjäl boken. Men det stoppade inte succén den här gången heller. Stenen var redan i rullning.

Jag har skrivit och fått publicerat fler än 40 böcker, men ”Hälsa för barn” och ”Ännu mera hälsa för barn” är två av kanske sju, åtta titlar som jag är särskilt stolt över. De har satt avtryck och kommer att leva vidare tack vare alla föräldrar och mor/farföräldrar som läser dem för sina barn.

När detta skrivs håller sista upplagan av både ”Hälsa för barn” och ”Ännu mera hälsa för barn” på att ta slut. Ni som vill köpa böckerna kan göra det via länkar till Recito förlags webbshop. De finns inte till försäljning någon annanstans. De är fortfarande förbjudna. Men väldigt älskade av barn och deras föräldrar.

Länk till beställning av boken ”Hälsa för barn”https://www.litenupplaga.se/1907

Länk till beställning av boken ”Ännu mera hälsa för barn”https://www.litenupplaga.se/2050