Svettningar

Det här med svettningar och lukten av svett är fascinerande, tycker jag. Som homeopat är det dessutom viktigt att ha koll på hur människors (och djurs) utsöndringar luktar.

Ta medlet PSORINUM vars svett kan lukta väldigt starkt, till och med vedervärdig. Lukten påminner ofta om kadaver, om lik. Men vissa PSORINUM-personer kan ha svettningar som luktar persika. Snacka om ytterligheter.

Och SEPIA som vanligtvis har en stark, illaluktande svett under hormonell obalans och i samband med klimakteriet, även under träning (svettlukten påminner om fisk eller ost), kan också dofta av fläder eller syren när de svettas!

Att BELLADONNAS svett luktar bränt eller rök är inte så konstigt med tanke på den höga feber som snabbt stiger i medlet samt medlets intresse för (även rädsla för) eld. Men vad sägs om att vissa LYCOPODIUM-personers svett luktar blod?

Vi har flera medel vars svettningar kan lukta lök och vitlök, men THUJA är det enda av dem vars svett även luktar purjolök. Vissa THUJA utsöndrar dock svett som luktar honung.

SULPHURS svett kan lukta bränt (precis som BELLADONNAS) och det beror på genomgående brännande smärtor i tillståndet samt på att vissa SULPHUR-personer upplever det som att de brinner upp (inte minst fötterna). Inte heller så konstigt att SULPHURS svettningar kan lukta ruttna/gamla ägg eftersom medlet har en komplicerad relation till just ägg samt att ganska många SULPHUR-personer mår dåligt av lukten av ägg.

Jag gillar vitt bröd, nyttigt eller inte spelar ingen roll. Därför dras jag till IGNATIA-personer vars svettningar luktar just vitt bröd. IGNATIA är det enda medlet som utsöndrar den lukten.

Vad gör man om man har en patient framför sig som svettas mycket och vars svett luktar som möss? Man kikar extra på medlen CANTHARIS, SEPIA och TUBERCULINUM.

Och har vi en patient vars svettningar luktar potatissoppa och hon dessutom börjar var och varannan mening med frasen ”Om jag ska vara helt ärlig… ” så ordinerar vi medlet OZONUM oavsett vilka symtom hon har!