Skönlitterär vinter i Whildes blogg

God fortsättning på det nya året! Vi kommer att ägna oss åt skönlitteratur här i bloggen under januari, februari och mars.

1999 debuterade jag som författare med romanen ”Pojkguden”. Året därpå släpptes min andra roman, ”Syskonkärlek”, som bland annat belönades med Malmö Stads Kulturstipendium. Våren 2001 publicerades ”Vässandet Av Klingor”, roman nummer tre. Den hyllades av media. Flera litteraturkritiker var lyriska i sina recensioner.

Tio år senare började jag och min dåvarande litterära agent diskutera en fristående uppföljare till ”Vässandet Av Klingor”. Det fanns mer att berätta om karaktärerna och miljöerna och jag fick mejl och brev från läsare som undrade hur historien egentligen fortsätter. Många verkade vilja ha ett avslut. Så jag klev in i världen jag skapat och började skriva.

Uppföljaren gick under arbetsnamnet ”Miraklets Melodi”, men när den publicerades 2017 var det med titeln ”De gråtande antiloperna”. Vid releasen hade media redan klassat mig som allt för kontroversiell baserat på min väl underbyggda kritik mot vaccin- och läkemedelsindustrin men också för att jag riktade kritik mot media som jag ansåg och anser än idag frångått journalistiken för att ägna sig åt propaganda i stället. Därför tystades boken ner av teve och tidningar. Den nådde dock ut till mina läsare via sociala medier.

Nu tänker jag bjuda på bokens första tio kapitel här i bloggen. Ett kapitel i veckan med start nästa vecka. Det här blir ett sätt för mig att dela berättelsen vidare till nya läsare. Tänd ett stearinljus och slå dig ner i fåtöljen med en kopp te eller ett glas vin. Jag hoppas att du får en trevlig resa i sällskap med ”De gråtande antiloperna”.

Några pressröster om Vässandet Av Klingor:

”Whildes bok har en oerhörd räckvidd och dess stora genialitet ligger i suggestionskraften som den har på läsaren /…/ Whilde har sannerligen fört ett vackert och mästerligt arbete i hamn.”
Vasabladet

”Framför allt imponeras jag av Whildes språkbehandling; ett sensuellt språk med hög svansföring.”
Aftonbladet

”Ack så jag föll för Stefan Whildes oändligt vackra roman. Med ett språk, som i författandets stund, måste ha satts på pränt med sirlig silverpenna på ett handgjort papper, förför han mitt sinne.”
Malmöguiden

”Vässandet Av Klingor är en fantastisk bok som fyller mig med förundran och glädje.”
Strömstads tidning

”Formuleringskonsten når här och var sådana höjder att man inte kan låta bli att läsa om vissa sekvenser för njutningens skull. Författarens kolossala talang måste vara uppenbar för var och en.”
Skånska Dagbladet

”Whildes berättande är i hög grad en balansakt. På samma gång vek som brutal, där starka krafter tar berättelsen i besittning. Ibland gåtfull som en thriller, andra stunder sinnlig och sökande /…/ Det som gör att man fastnar för romanen är Whildes formsäkra berättarteknik. Här finns en egen röst som bär. Och en puls där språket ges utrymme att andas.”
Gefle Dagblad