Materia medica: Thuja occidentalis

Det homeopatiska läkemedlet Thuja bereds av tuja (barrträdets barr). Tujan innehåller en eterisk olja som vid förtäring kan ge illamående och kräkningar med diarré samt sveda i mun och svalg. Oljan har av folkmedicinen ordinerats utvärtes mot vårtor, även könsvårtor, under flera hundra år.

Mest känt och omnämnt är Thuja som ett homeopatiskt vaccin-rensande medel, men medlet går djupare än så och är aktuellt vid en rad olika sjukdomstillstånd när personen uttrycker en karaktäristisk Thuja-bild.

Detta är ett tillstånd där den svaga självbilden står i centrum, vilket personen avskyr, därför spelar hon roller så att ingen ska se igenom henne, se hennes dåliga självbild. Hon föraktar sig själv, tycker att hon är ful till det inre och yttre, känner sig värdelös.

Hon är kanske klassens clown och skojar till det – hon spelar en roll. Hon kan spela rollen av hjälpsam, social, öppen och hon anpassar sig på ytan, är till lags för att inte bli genomskådad. Man kan säga att hon blir självdestruktiv i viljan att vara till lags.

Hon känner sig ful, oattraktiv, med stora problem att hitta sin identitet. Hon är inte värd att bli älskad. Här finns ett stort behov av att passa in, därför härmar hon populära i gänget så att hon hittar någon form av identitet – vilket givetvis ger ökade identitetsproblem. Hon bär på skam, men maskerar sig.

Hon är ofta snäll och trevlig, men hon kan också vara väldigt irriterad och få vredesutbrott. Hon blir arg när någon säger emot henne och irriterad när hon fryser, efter att hon har ätit, vid huvudvärk eller under promenad. Hon visar irritation mot sin egen familj.

Egentligen vill hon inte ha sällskap, även om hon spelar rollen som social. Ibland talar/svarar hon långsamt, andra gånger väldigt snabbt. Och hon pratar i sömnen. Det händer att hon inte avslutar meningen som hon påbörjat så att den blir hängande i luften.

Hon är väldigt känslig för musik och kan börja gråta av musik (gråter även i sömnen, kvinnor gråter under menstruationen). Särskilt känslig för kyrkomusik, orgelmusik. Hon är också känslig för sensuella intryck. I grunden är hon allvarsam och sorgsen. Hon går och dagdrömmer och verkar frånvarande. Hon tycker illa om livet med en längtan efter döden. En plötslig impuls att döda sig själv kan uppstå. Hon är orolig över livet och känner att det är dags att dö.

Under sömnen kallar eller ropar hon rakt ut. Hon drömmer att hon faller från höga höjder (detta är starkt indikerat i medlet), drömmar om döda kroppar är också vanligt. Drömmar om fara när hon ligger på vänster sida, drömmar om fattigdom och elände. Kvinnor drömmer mardrömmar efter mensen. Hon svettas om natten och när hon sluter ögonen.

Hon är hemlighetsfull och manipulativ, insmickrande, fjäskande – för att dölja sin ”fulhet”. Kan till och med vara förförisk på ett spelat sätt. Om hon hjälper andra gör hon det inte för att hon vill utan för att hon vill vara till lags. Hon tror att människor ser igenom henne, därför kamouflerar hon sig. Hon kan visa en omotiverad irritation mot någon i familjen, hon tål inte den personen men vet inte varför. Vill straffa sig själv för att hon är så dålig. Lägger på sig en fasad, blir svekfull, misstänksam över vad folk ska tro om henne. Kan bli hårdhjärtad för att kompensera en inre känsla (men först till lags).

Här finns tvångstankar och fixa idéer – att hon är gjord av glas och kan gå sönder när som helst, att hon är så smal att hon inte klarar av minsta fysiska belastning. Signifikativt är att hon är analytisk och fanatisk. Hon blir lat efter att ha ätit och mår sämre i månsken. Hon blir obeslutsam och ändrar sig hela tiden. Eftersom hon försöker vara till lags ses hon som foglig. Dessutom bär hon på en stor pliktkänsla. Men hon är självkritisk och känner att hon gjort fel, att hon inte är uppskattad, till och med att hon är kriminell. Blir något fel vill hon fly. Hon såras lätt av andra och ältar det förflutna. Tröst förvärrar snarare än lindrar. Hon är svartsjuk, missnöjd och sentimental. Djur älskar hon, inte minst katter. Hon tycker om färgen vit.

Hon mår dåligt/blir sjuk efter ett övergrepp, av förväntningar, av gräl, av att avvisas, av att domineras och av att nonchaleras. I samband med frossa blir hon orolig. Hon blir också orolig av att svettas. Hon oroar sig för framtiden och för småsaker och blir orolig av förväntningar (förväntningsångest före prov/tentamen). Tanken på sjukdom skrämmer henne, hon är dessutom rädd för läkare. Hon vill inte att någon närmar sig henne, hon vill inte bli vidrörd (beröring skrämmer henne) och hon vill inte förlora kontrollen. Hon är rädd för andras åsikter, för höga höjder och för att misslyckas (på tentamen och i andra sammanhang). När det inte går som hon vill kommer ilskan. Småsaker gör henne arg, till och med våldsamt arg. Säger någon emot henne visar hon taggarna. Men hon får svårt att andas när hon är arg.

Hon hör röster och ser döda personer (under eller efter haschpsykos). Här kan finnas (van)föreställningar att hon är dubbel, att hennes kropp är delad i två delar, att kropp och själ har separerats, att hon är avmagrad, att hon flyter i luften, att hon flyger, att hon är tung, att hon är ljus.

Här finns en noggrannhet med småsaker. Och en rädsla för vind. Som redan nämnts sväljer hon orden i slutet av en mening! Hon glömmer ord när hon pratar. Hon genomgår en identitetskris och gör allt för att dölja sin självbild utåt. Tillståndet kan vara konstitutionellt, det kan också utlösas av vaccination, av haschmissbruk eller av övergrepp (även sexuellt) som ger en känsla av äckel inför sig själv.

Hennes svettningar är illaluktande och oljiga. Lukten påminner om lök. Hyn blir vaxartad och fet/glansig (oljigt, glansigt ansikte). Det är inte ovanligt med tunna ögonbryn.

Medlet är centralt vid behandling av kondylom/könsvårtor. Även när könsvårtorna sitter analt och i halsen. Samt vid vanliga vårtor, till exempel vårtor i ansiktet, på ögonbrynen, ögonlocken, iris, kinderna (jämför med Lycopodium och Sepia), i näsborrarna, på händerna och fingrarna (smärtsamma), tummarna, armarna och benen, fotsulorna. Vid gonorré med anlag för astma, vid undertryckt gonorré, vid misslyckad skolmedicinsk behandling av gonorré. Gonorré som arv bakåt (jämför Medorrhinum). Syfilis som arv. Läkemedelsmissbruk som arv. Vid astma eller astmatisk andning hos spädbarn och små barn när besvären uppkommer efter vaccination (jämför Carcinosinum). När ett sjukdomsförlopp börjar med angrepp från parasiter, när parasiter misstänks ha triggat i gång sjukdom.              

Thuja är ett av våra tio vanligaste, mest använda och bredaste/djupaste tillstånd. Och precis som i till exempel Sulphur (som är ett annat av de tio vanligaste medlen) finns här en rik variation av fysiska symtom och känsligheter. Olika typer av huvudvärk; huvudvärk med illamående och uppkastningar, huvudvärk som kommer i samband med fasta, huvudvärk som förvärras av rörelse och musik, huvudvärk i samband med svettningar, huvudvärk före mens. Skorpor på huvudet. Klåda. Vit mjäll. Domningskänsla i huvudet (även i hjärnan). Hjärntumör. Hon blir yr av att blunda, av att resa sig upp och av att vrida huvudet.

Ögon- och öroninflammationer, vaglar som börjar som hårda små knutor, periodvis skelögdhet, kronisk halsfluss. Vi ser olika typer av cancer i tillståndet; retinoblastom (cancer i ögats näthinna), cancer i nedre ögonlocket, cancer i näsan, läppcancer, tungcancer, magcancer, ändtarmscancer. Näsblödningar (främst vänster näsborre), röd näsa, sprickor i kanterna på näsborrarna, hösnuva, munblåsor, olika typer av hosta, bronkialastma och annat som påverkar andningen, stel nacke och stel rygg (dock ingen utpräglad svaghet i ryggen), vårtor på ryggen, kalla fingrar och fingertoppar, kalla händer (framför allt högerhanden), matsmältningsbesvär, urinvägsinfektion, hudutslag med eller utan klåda, myrkrypningar i extremiteter, domningar i fötterna.

Hos kvinnor: Inflammerad vulva (med sår). Klåda på vulva. Klåda på blygdläpparna. Sår på blygdläpparna. Brännande smärta i blygdläpparna. Svullna blygdläppar. Afte i vagina. Cancer i vagina. Blödande tumörer i underlivet. Smärta i underlivet som trycker nedåt. Brännande eller krampande smärta. Torrhet i underlivet. Finnar i underlivet. Svettningar i könshåret och underlivet. Sår i underlivet. Könsvårtor på livmodern, i vagina, på vulva. Blomkålsformade könsvårtor. Herpes på blygdläpparna. Utväxter som liknar vårtor i livmodern. Blödande utväxter i livmodern. Felplacerad livmoder. Förstorad/svullen livmoder. Inflammerad livmoder. Brännande, krampande eller huggande smärta i livmodern. Polyper i livmoder och vagina. Livmodersframfall och vaginalt framfall. Myom. Förhårdnad av äggstockar. Inflammerade äggstockar (vänster). Brännande eller huggande smärta i äggstockarna (främst vänster) som blir värre av att ligga på vänster sida, före mens och av rörelse. Svullna äggstockar. Tumörer på äggstockarna. Cysta på vänster äggstock. Cancer i äggstockarna. Risk för upprepade missfall. Missfall i andra eller tredje månaden. Fostret rör sig våldsamt under graviditet. Svarta eller ljusröda mensblödningar. Rikliga, sprutande mensblödningar. Oregelbunden mens. Försenad mens. Rikliga, gröna, bruna, mjölkaktiga, frätande flytningar. Flytningar som luktar inlagd fisk. Ökad sexlust. Smärtsam slidkramp under samlag. Bröstcancer (vänster bröst). Produktion av bröstmjölk när hon inte är gravid. Hon svarar helt irrelevant på tilltal efter förlossning.

Hos män: Eksem och finnar på könsorganet. Brännande eller huggande smärta i penis. Smärtsam svullnad av penis. Platta kliande sår på penis. Inflammation på penis, ollon och förhud. Klåda på penis, ollon, förhud och pung. Klåda på penis som växlar med stygnsmärta i anus. Bitande och brännande smärta i förhuden. Sår på förhuden. Inflammation i förhuden. Fjällande utslag på förhuden. Svullen förhud och svullet ollon. Brännande smärta i ollonet vid urinering. Stickningar i ollonet. Blödande sår på ollonet. Cancer i ollonet eller pungen. Fuktigt ollon och fuktig pung. Stygnsmärta i pungen. Sprickor i pungens hud. Fuktiga utslag på pungen. Finnar på pungen. Vätskefyllda blåsor på pungen. Öm styngsmärta i vänster testikel. Svullna testiklar. Könsvårtor som blöder vid beröring. Torra eller fuktiga könsvårtor. Platta könsvårtor. Könsvårtor som kliar. Brännande könsvårtor på penis. Könsvårtor på förhuden, ollonet och pungen. Herpes. Smärtsam erektion nattid. Nedsatt eller ökad sexlust (kväll och natt). Impotens. Bråck i underlivet. Svettningar i underlivet som luktar bränt. Svettningar på ena sidan av pungen. Svettningar om pungen som luktar sött. Pungsvett om morgonen.

Vaccinskada, både akut och kroniskt. Rastlös/orolig sömn som börjar efter vaccination (något som märks tydligt hos spädbarn och yngre barn). Leukemi. Katalepsi. Stroke/hjärninfarkt. Alkoholism. Anlag för pulsåderbråck i hjärnans blodkärl. ME. MS. Epilepsi med yrsel. Cyanos. Diabetes. Benröta generellt. Benröta i örat. Ensidig förlamning. Abscesser. Dyslexi. Övervikt. Snabb avmagring. Avmagring hos spädbarn. Bulimi. Anorexi. Arsenikförgiftning. Brännskada. Stukningar. Bett från giftigt djur. Bett från orm. Sjuk efter antibiotika. Sjuk av narkotika. Sjuk av att undertrycka sina svettningar. Om en person aldrig återhämtar sig efter tyfus.

Hon mår sämre av öl, kaffe, te, socker och sötsaker, fett, smör, lök, äpple och kött (inte minst fläskkött). Vin mår hon antingen bättre eller sämre av. Te antingen älskar eller avskyr hon, detsamma gäller lök och vitlök. Rå lök är hon väldigt förtjust i (hennes svett kan lukta rå lök). Hon gillar salt, umami, syrlig mat och choklad och kan känna motvilja till kött, potatis och grönsaker. Det är inte ovanligt med missbruk av kaffe och/eller te i tillståndet.

Varmt, vått väder ger lindring, men hon mår generellt sämre sommartid. Kallt, vått väder, dimma, blåst, storm och snabba väderomslag påverkar henne negativt. Detsamma gäller åska. Hon mår sämre av dagsljus och månsken samt vid full- och nymåne. På grund av väderkänsligheten mår hon antingen bättre eller sämre inomhus (beroende på väderlek). Att blunda och att resa sig upp förvärrar. Att böja huvudet bakåt lindrar.

Thuja kan intas direkt efter en vaccination för att minimera riskerna/biverkningarna som följer på vaccinationen.  Vi vaccineras ofta på vänster sida av kroppen och Thuja är ett medel/tillstånd som gärna reagerar på vänster sida i den fysiska symtombilden.

© Stefan Whilde, ur boken ”Homeopatins fantastiska värld! Läkemedelslära Del 3 (O-Z)”

Länk till ”Homeopatins fantastiska värld! Läkemedelslära Del 3 (O-Z)”:
https://www.litenupplaga.se/2130