GÄSTBLOGGARE Marina Ahlm: Ska man vaccinera eller inte?

Jag har skrivit en bok. En bok om vaccin, hälsa och immunförsvar. Den blev väldigt lång och ändå fick jag korta ner den. Jag önskar nämligen att någon ska orka läsa den också. Mest sannolikt blir den lite som en uppslagsbok.

Varför har jag då skrivit den här boken och på vilket sätt skiljer den sig från andra böcker i ämnet?

Budskapet i boken är skrivet ur en vaccinkritisk vinkel. Men som med det mesta i livet är saker och ting inte svart eller vitt.

När första sonen skulle vaccineras för 20 år sedan fanns inte den diskussionen som vi ser idag. Att låta sina barn vaccineras mot allt som erbjöds då var en självklarhet och är så än idag. Jag märkte när jag började ifrågasätta att det var väldigt tabu. Under årens lopp har jag sett många människor som blir illa behandlade för att de väljer att gå emot strömmen. Tyvärr finns det lika goa kålsupare på andra sidan av spektrat också. Men det jag försöker beskriva i boken är ett illavarslande fenomen. Vi såg det tydligt under coronan.

Frågan om att vaccinera eller inte vilar tyvärr inte alltid på en vetenskaplig grund. Det finns en föreställning om att “vacciner räddar liv och utan vacciner hade i princip mänskligheten dött ut. Eller åtminstone fått lida oerhört”. Dessa och en del andra påståenden sätts på prov i boken.

Jag har gjort egna efterforskningar och skrivit en hel del själv men det finns också många kunniga som inte lyfts fram och som jag valt att ge plats i min bok.

Jag vill även att boken ska vara positiv och ge kunskap om hur man själv kan påverka sin hälsa och hålla sig frisk. Därför har jag tagit med en hel del husmorstips och vilka örter, tillskott och mat som man kan få hjälp av.

Jag brukar säga att kan vi nå samförstånd i en diskussion om vaccinering så är vi inte långt från världsfred. Bara det säger en hel del om problematiken i detta ämne. Ska man vaccinera eller inte?

Hoppas du blir nyfiken på att läsa mer. Och är du intresserad av att beställa boken så gör du det här: https://www.litenupplaga.se/2178

Ta hand om dig och njut livet!

Marina Ahlm