Materia Medica: Urtica urens

Om vi rör vid en nässla med till exempel fingrarna eller går emot den med nakna ben så bränner vi oss på den. Huden reagerar med en stickande, brännande sveda, lokal svullnad, rodnad och klåda. Korrekt hanterad är dock nässlan en medicinalväxt av absolut bästa märke. Den innehåller bland annat karotin, vitamin A, B, C och de flesta viktiga mineraler som järn och magnesium, samt essentiella aminosyror. Vi använder fröna, skotten men också bladen i modern matlagning, vi gör nässelsoppa, nässelte och näringsrikt nässelvatten av detta uppskattade ogräs. Bladen kan ersätta spenat i diverse recept.

Medicinskt är växten särskilt hjälpsam vid olika typer av hudbesvär men också vid klimakteriebesvär. Den är inflammationshämmande och vätskedrivande, mineralerna i växten stärker hår, hud och naglar. Intag av nässla lindrar vid tarmproblem och låga blodvärden, men vi kan också ordinera nässelvatten utvärtes vid till exempel ledvärk. Om en person har värk i handleder, händer och fingrar kan hon få lindring genom att hålla händerna i nässelvatten.

Vi utvinner medlet Urtica urens ur den ettåriga etternässlan. Urtica urens fungerar som akutmedel vid allergiska reaktioner eller utslag som starkt påminner om klådan, smärtan och hudreaktionen vi får när vi bränner oss på en nässla. Nässelfeber orsakad av insektsbett. Vid allergisk reaktion orsakad av till exempel skaldjur. Vid insektsbett med sveda i huden, blåsor, röda (lätt upphöjda) utslag.

Våldsam hudklåda med utslag eller fläckar. Brännande hetta i huden. Sveda. En skållande känsla. Herpes med brännande hetta och klåda. Vattkoppor när det känns som att ha sprungit genom ett nässelhav utan kläder (jämför Rhus toxicodendron).

Brännskador med varm och blåstäckt hud, klåda och flammig rodnad. Brännskada orsakad av ånga eller kokande vatten (skållning) åtföljd av karakteristiska blåsor.

Medlet används även vid svidande, brännande urin med klåda (som kan vara blåskatarr), vid akut gikt, portvinstå (när stortåns inre led är inflammerad och blir röd, svullen och öm) och nervinflammation. Vid gikt med blossande feber och svidande klåda i huden.

Vid alla typer av hudutslag som undertryckts med syntetiska salvor (inte minst steroidsalvor) där undertryckningen följs av diarréer. Vid reumatism med svidande, stickande svullnadskänsla i lederna och med nässelutslag eller liknande reaktion i huden. Ledvärk hos personer som får allergiska reaktioner vid intag av till exempel skaldjur (reagerar med nässelfeber eller liknande). Öm, brännande smärta i svullna handleder och vrister.

Ömtålig/känslig mjälte. Yrsel och huvudvärk med smärta i/kring mjälten. Inflammation i mjälten. Klåda i ändtarmen. Brännande smärta/sveda i ändtarmen (efter tarmtömning). Tropisk feber.

Vi ser rikliga utsöndringar av slem i tillståndet vid inflammationer i tarmarna eller från luftvägarna vid allergisk reaktion.

Dålig mjölktillgång hos ammande mödrar. Extremt svullna bröst (med ömhet, rodnad, eventuell klåda). Klåda i underlivet under graviditet. Utslag på vulvan eller i/kring slidan som kliar. Sura flytningar som ger svidande, brännande klåda. Utebliven menstruation. Livmodersblödningar. 

Hos män med stickande, svidande, brännande klåda på pungen (med eller utan röda utslag). Pungen svullnar (och detta kan störa sömnen). Kliande utslag på könsorganet.

Personen som behöver medlet är ofta rastlös och har svårt att vara i stillhet (jämför Rhus toxicodendron), med anlag för rött, hettande ansikte och röd och svullen hud.

Klådan är ofta som värst när hon vaknar om morgonen (vilket kan göra henne rädd för att gå och lägga sig om kvällen).

Fysisk ansträngning brukar förvärra de fysiska symtomen. Hon mår sämre i frisk, kall luft. Sämre i snö och fukt. Dock inte märkbart bättre i varm luft eller varma rum. Sämre tidig vår. Sängvärme kan höja kroppstemperaturen eller få henne att känna sig varmare (ibland med buksmärta som följd). Beröring och bad (all kontakt med vatten) förvärrar.

Skaldjur och fisk är typiska triggers för allergisk reaktion i tillståndet. Även andra födoämnen kan utlösa en reaktion.

Symtom, till exempel ledvärk, kan lindras av att området/kroppsdelen gnuggas. 

Vissa symtom återkommer vid samma tidpunkt varje år, till exempel om hon har portvinstå som besvärar henne i januari till mars varje år.

© Stefan Whilde, ur boken ”Homeopatins fantastiska värld! Läkemedelslära Del 3 (O-Z)”

Länk till boken: https://www.bokus.com/bok/9789177656982/homeopatins-fantastiska-varld-lakemedelslara-d-3-o-z/